פוסטים לחודש- אוגוסט2008

נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 08 . 25

סוף סוף הצלחתי לשים את את כפותי הגרגרניות על סרט שאני מנסה לצוד כבר הרבה זמן (תודה גילי, הנך ספקית נאמנה).

Husbands נפתח בשלושה חברים שהולכים ללוויה של חברם, הם לבושים בחליפות ומעילי צמר שחורים, האוירה מעט מתוחה והם נראים מנותקים מהטקסיות שכרוכה במוות.
גאס (ג'ון קסאווטס), ארצ'י (פיטר פאלק) והארי (בן גזרה) בשנות הארבעים לחייהם, גרים באותו רחוב פרברי בניו יורק, נשואים עם ילדים ועבודה מכובדת. אחרי הלוויה הם מחליטים שלא לחזור הביתה אלא לצאת להשתכר, מה שהופך ל – 48 שעות של שתייה מהולה במשחק כדורסל, שחייה בבריכה, שוטטות ברחובות וערב ארוך עם חבורת קשישים שתויים ומזמרים בבאר, שנגמר בהקאה בשירותים בשביל גאס וארצ'י ובפירוק תא טלפון תוך פרץ זעם בשביל הארי. השלושה חוזרים באותו בוקר ישירות לעבודה, באותם בגדים ובאותו הלך רוח. אחרי הזמן שבילינו איתם הם פתאום נראים כמו ילדים בני ארבעים. יותר נכון פתאום הם משילים את התדמית ה"מבוגרת" שנדבקת לאנשים עם השנים ונראים כפי שהם. הם לא מצליחים לחזור לשיגרה, כעבור כמה שעות הארי (שאשתו רוצה להתגרש ממנו) מכריז על עזיבתו ללונדון וגאס וארצ'י מצטרפים בלהט הרגע. אחרי יומיים של היעדרות מהבית גאס מתקשר הביתה לאשתו, הוא מבשר לה על הנסיעה הפתאומית ללונדון, על כך שהוא וארצ'י רק ילוו את הארי למלון, יכסו אותו במיטה ויחזרו הביתה. אה, ואם היא יכולה רק להביא את הדרכונים שלהם.

בן גזרה מוריד את החבר'ה לרצפה

בן גזרה גורר את החבר'ה למטה

קסאווטס, פאלק וגזרה הם איחוד של כוחות אדירים, שלושה שחקנים מופלאים. את התסריט של קסאווטס הם שיכתבו ללא הרף תוך כדי יציאות שתייה ומפגשי אימפרוביזציות של שלושתם, התוצאה היא שהדמויות בסרט מבוססות במידה רבה על השחקנים המגלמים אותן. קסאווטס רצה שהשמות שלהם יהיו גם שמות הדמויות בסרט אבל פאלק וגזרה לבסוף החליטו שלא לעשות את הצעד מטשטש הגבולות הזה (אחד יותר מידי כנראה). הסרט הוא מסע התעוררות של שלושה אנשים, שלושה חברים שבעקבות מותו של חבר קיבלו תיזכורת שהם חיים. בין הרבה מאוד רגעים מבריקים, מקסימים ומצחיקים (הם צוחקים בינהם ואי אפשר שלא להצטרף), יש גם רגעים עצובים, דוחים, מכעיסים ומביכים שמציגים גבריות בצורה הכנה ביותר ולא ממקום של עמדה, אלא פשוט – הנה, ככה זה. ומי שלא נעים לו עם זה שימשיך להדחיק את המוות. אין כאן עמדה החלטית, או כוונה להסיק מסקנה או להעביר מסר. יש הרגשה שהסרט עצמו נמצא בתהליך של חיפוש ובדיקה במקביל לצופה (וגם במקביל לדמויות עצמן) ושאין איזו כוונת יוצר, אין שורה תחתונה שמהדהדת ברקע בציפייה מתוחה שיהיה איזה "בינגו". כמו בכל הסרטים של קסאווטס (שהוא אחד הבמאים האהובים עליי ביותר) ההתעסקות היא לא בשחור לבן אלא דווקא באפורים, ובניגוד למרבית הסרטים הקונטרסטיים הנגיעה של סרטיו במקומות הלא ברורים האלה מעוררת המון אי נוחות וגם המון רגשות ומחשבה.

בן גזרה בחולצה מרוממת

בן גזרה בחולצה מרוממת רוח

הקטע הבא (בארבעה חלקים) הוא קטע נדיר ונורא (נורא!) מצחיק של תכנית האירוח של דיק קאבט, השלושה הוזמנו לדבר על הסרט החדש אבל הם עולים לבמה בדיוק באותה רוח שטות ואחווה שבה הם שרויים בסרט ומחזיקים בה לאורך כל התכנית תוך התעלמות מוחלטת מתחנוניו של קאבט להיות רציניים. ובאמת הם מעבירים ככה משהו מהסרט בצורה הטובה ביותר.



נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 08 . 13

טווין פיקס של דיוויד לינץ', Private Life Of Sherlock Holmes של בילי ווילדר, המיני סדרה הרוסית הרפתקאותיו של שרלוק הולמס וד"ר ווטסון של איגור מאסילניקוב, הסדרה קולומבו עם פיטר פאלק, The Long Goodbye של אלטמן ולא מזמן אסא הקרין אצלו את .Sherlock Jr המקסים של באסטר קיטון.. כל אלה חביבים עליי בלשון המעטה. המגמה ברורה.
את הבלש המזמר קיבלתי מגילי והילה ליום ההולדת, ואפילו לא חשדתי עד כמה אני הולכת ליפול לתוכה. וב"ליפול" אני מתכוונת ל"לשקוע", בשילוב עם "להירדף", בשילוב עם "להתמוגג". סדרות יכולות ממש להשתלט עליי, זה היה כך עוד מילדות (בחטיבה הלכתי לישון בידיעה ברורה שאני אגלוש בין מימדים עם קווין מלורי ושאר החבורה של סליידרס, בחלומות עיקביים למדי). למה סדרות מחלחלות אצלי ככה? אולי בגלל שערב-ערב אני חוזרת לתוך הסדרה וההמשכיות מפיחה בה חיים, מי אמר שבכל ערב אני נכנסת לשעה של פרק וכל השאר אמיתי? אולי בכל זאת החלומות הם החיים והחיים הם החלומות..? בכל מקרה, אחרי הפרק השלישי של הבלש כבר נכנסתי למצב רוח מוטרד, התגרדתי יומיים ואף התקשתי להרדם בגלל אי נוחות זו, עד שהבנתי שזאת לא אני עם בעיות עור, אלא פיליפ מארלו שמאושפז במצב קשה בשל מחלת עור נדירה.
.
פיליפ מרלו השני

פיליפ מרלו השני

פיליפ מארלו ( כן, פיליפ מארלו, רק בלי ה-e בסוף) הוא סופר סיפורי בלשים, הסדרה מתחילה בכניסתו למחלקת אישפוז בבית חולים, כולו מקולף ואדמומי. הוא לא מסוגל לעמוד או לזוז כמעט, הידים שלו התעוותו והוא בעצם כלוא בתוך העור של עצמו (כך הוא מתאר זאת). במצב הזה של חוסר אונים מוחלט הוא נשאר עם מחשבותיו וכותב את הסיפור של הבלש המזמר. הבלש הוא מארלו עצמו, הוא שר עם תזמורתו בבארים מעושנים בחליפות מצוחצחות, הוא מדבר בשנינויות בלשיות על החיים ומלא בכריזמה וביטחון עצמי (בניגוד למארלו הסופר המדוכדך והעוקצני). הבלש חוקר את רציחתה של זונה רוסיה שהיא בעצם מרגלת, בהזמנת הלקוח האחרון שלה שמנסה לטהר את שמו. שוב ושוב נמשית גופתה מהמים והסיפור הולך ונהיה מסובך יותר, העלילה מסתבכת בזכרונות הילדות של מארלו הסופר. גם הדמויות מבית החולים מתחילות להשתרבב לתוך עלילות הבלש. וכאן הניצוץ – יש כאן רבדים על גבי רבדים, אבל זה לא נגמר בזה, כי הרובד התחתון לא נשאר למטה וכולם מתמזגים: הסיפור הבידיוני על הבלש נבנה על גבי מארלו, ועל גבי זיכרונות ילדותו וחייו בהווה ועד כאן זה נשמע הגיוני, הילדות השפיעה על ההווה, ההווה משפיע על הסיפור. אבל פתאום ההווה משפיע על הדרך שבה הוא נזכר בעבר, הוא הוזה את דמויות הבלש אל תוך חיי בית החולים, דמויות חוזרות, שמות ופרצופים מצטלבים. בשלב מסוים נכנסת גם אשתו הפרודה ממנו ומספרת למארלו על הצעה שעלתה לעשות מספרי הבלש סרט. מארלו רוקם סביבה עוד סיפור מתח קונסיפרטיבי על כך שהיא מנסה לגנוב ממנו את זכויות התסריט לבלש המזמר ולהתעשר על גבו. יש גם פסיכולוג שנוקט יחס קשוח עם הפציינט הממורמר שלו ועוזר לו להמשיך ולחבר את כל היקומים האלה. יש מגוון צבעוני של חולים ששוכבים סביבו במיטותיהם וצוות רופאים ואחיות שלכל אחד גישה שונה, יש מורה מרושעת שרודפת אותו, יש את שירי הבארים המיסתוריים, שירתו הקסומה של אביו הזמר וגם בבית החולים כולם פוצחים בזימרה משוגעת וריקודים פראיים… והכל בעצם מתחיל ונגמר בדמות אחת, מורכבת במיוחד, פיליפ מארלו. ואם זה נשמע כאילו אני מסרבלת את הכל, אני דווקא ניסיתי לפשט. אבל כשהכל עשוי בצורה כל כך נכונה ומדוייקת ומטפטף בקצב מוסיקלי מושלם, מפרק לפרק מקבלים תמונה שלמה. תמונה של אדם המנסה להבין מה עומד מאחורי הדרך שבה הוא מסתכל על דברים.

את הסידרה כתב דניס פוטר שהכניס הרבה מאוד מחייו האישיים לתסריט (כולל המחלה האיומה), ונוכחותו בסידרה מורגשת בכל רגע. מעולם לא שמעתי עליו עד הסדרה הזאת ואין דבר יותר נעים מלגלות שתמיד יהיה מה לגלות. ללא ספק מעל הכל כח הסדרה הזאת מפגינה כח של כתיבה, גם אם שאר המרכיבים שלה (עד פרטי פרטים) מרשימים בפני עצמם: בימוי, שחקנים, מוסיקה, צילום, תפאורה וכו'.. אבל אי אפשר לטעות לגבי מי מושך בחוטים ומנסה להתיר אותם, כשמארלו אומר:

.words make me hold my breath"
?who knows what you're gonna say? who knows where they've been
!suppose they ganged up on us when we weren't looking
"!words! little devils! words

ב-6:25 מתחיל השיר dry bones
(מיד לאחר מונולוג קורע לב של מארלו)



נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 08 . 11

אני מסיימת בימים אלה סדרה מדהימה בשם "הבלש המזמר" (עוד מעט פוסט בנושא),
על סופר שכותב עלילת ספר בראשו, העלילה מושפעת מהחיים, החיים מושפעים מהעלילה.. ועוד (עוד הרבה. עוד מעט.).

בהקשר זה, וגם באווירת חורבן הבית, נזכרתי בפתיח המלחיץ של 'אדפטיישן'.
התסריטאי דניס פוטר נבר בעצמו שם, כאן עושה זאת צ'רלי קאופמן.

תסריטים זה שמחה