פוסטים בקטגוריה - סרטים של אמריקאים

נכתב ע"י לירון ס /// 2014 . 11 . 04

רופא שיניים רווק בשנות החמישים לחייו מוצא סידור נוח – השיננית המסורה שלו, בת גילו, מטפלת בכל צרכיו בימים ממש כאילו היתה רעייתו המסורה, ובלילות הוא מתהולל עם נשים צעירות. עבורו זו נוסחה מנצחת, המפרידה בין האישה המטפלת האימהית למאהבת הלוהטת: אחת מסדרת, עונה לטלפונים, מכינה את המטופלים, מנהלת את המרפאה, דואגת, מכינה סנדוויצ'ים ומתפקדת כסייעת שלו, ואילו השניה נאיבית, סוערת, מחפשת ריגושים ואוהבת לכייף. התפקיד הראשון דורש ותק, שנים של זוגיות, והשניים מכירים אחד את השנייה עד כדי כך שההתנהלות ביניהם מושלמת. את תפקיד המאהבת כמובן לא צריך ללמוד, להפך, הוותק עלול לקלקל אותו, לכן בתחילת כל קשר רומנטי ממציא הרופא וידוי על כך שהוא נשוי ובעל משפחה, כלומר, הוא מכין את המאהבת הצעירה מראש לקשר זמני, לוהט ושנכבה מהר. עד כה זה נשמע כמו סיפור שמתמקד בגבר שעומד בין שתי נשים. זה לא.

הקומדיה "Cactus Flower" מ-1969 נשענת על מערכת של זיופים והטעיות ומתחילה בנקודה מעניינת – מוכרת בחנות תקליטים בת 21, נערת מסיבות עליזה במיוחד, מנסה להתאבד. סיבת הניסיון – רופא השיניים האהוב והנשוי שלה הבריז לה מפגישה והיא נוהגת להתמסר לתחושותיה, תוך התעלמות מהשלכות הרות גורל כמו מעבר אפשרי מחיים ומוות. הרופא נפעם במיוחד ממה שהוא מפרש כאקט רומנטי קיצוני ומחליט לשים סוף לשיטה המושלמת שלו ולאחד את העולמות, זאת אומרת להתחתן עם נערת המסיבות הפזיזה שידה על הגז במטבח קלה. הבעיה היחידה היא שעכשיו עליו לזייף גירושים מאשתו הלא קיימת, וכשהצעירה מתעקשת לפגוש את האישה האחרת כדי למרק את מצפונה, הרופא נאלץ ללהק אחת כזאת, ומי יותר מתאימה לגלם את אשתו מאשר השיננית הספינסטרית המסורה שלו? כאן נכנסת גיבורת הסרט – קרה, קשוחה, שקולה, מאוהבת בבוס שלה בסתר. ומי פחות מתאימה לגלם שיננית אפרורית מאשר אינגריד ברגמן? לפחות ככה היה ניתן לחשוב.

unnamed

מיוחס לברגמן האגדית שאמרה פעם בראיון "עד גיל 45 אני יכולה לשחק אישה מאוהבת, אחרי גיל 55 אני יכולה לשחק סבתות. אבל במרווח של עשר השנים האלה, זה מצב קשה מאוד לשחקנית". ובכן, ברגע האחרון, בגיל 54, ברגמן מגלמת אישה מאוהבת. לא כזו שהאמפרי בוגרט שולח באצילות נפש למטוס למען המולדת, תוך שהוא מחזיק לה בסנטר ואומר "Here's Looking At You, Kid", כאן היא מאוהבת בוולטר מתאו. ו-וולטר מתאו זה כבר משהו אחר לגמרי. ההבדל התהומי בין מתאו לבוגרט קריטי להבנת עמדתה של ברגמן מבחינה רומנטית. מאפיין הגבריות הבולט של מתאו הוא מרירות מתוקה ומפוכחת. הוא לא הגיבור הנערץ והחלקלק, אלא השחקן המשני לרוב שמתנהל בעצלתיים ורק רוצה לצלוח את היום. איש קצת עייף וציני שתמיד עושה בסוף את הדבר הנכון באופן הכי לא הירואי שאפשר, וההתבאסות שלו מעצמו על כך היא סוד קסמו הקומי. בתפקיד הגבר שברגמן חושקת בו, מתאו הוא ניגוד מוחלט לדימוי הבוגרטי. כשהמאהבת הצעירה של מתאו מצהירה בביטחון: "גבר שמשקר לא יכול לאהוב!" ברגמן מפטירה לעברה "זה נשמע כמו משהו מעוגיית מזל". ומי כמוה ידעה שיש פער בין התדמית לדברים עצמם – את גלגולה ההוליוודי הראשון סיימה כשעזבה את הוליווד ואת משפחתה למען הבמאי הניאוריאליסטי רוברטו רוסליני ולטובת איטליה. הבעל שהשאירה מאחור יחד עם חיי הזוהר היה, ובכן, רופא שיניים.

Ingrid_Bergman_with_Walter_Matthau_Cactus_Flower_1969

בין טייקים, ברגמן ומתאו. בתמונה מסתתר האמפרי בוגרט בדמות פלקט

ליהוק לא פחות משמעותי ביחס לברגמן הוא של המאהבת, ה"קיד" של מתאו: גולדי הון הצעירה בתפקידה הראשון וזוכה האוסקר היחיד שלה. האחת כוכבת קולנוע אצילית המגרדת את שנתו האחרונה של עשור הלימבו המפריד בין מאהבת לסבתא, השנייה שחקנית מתחילה עם עיניים גדולות וחיוך משובב. שתי השחקניות מנוגדות במהות הטייפקאסט שלהן – הון היא שחקנית קומית אנרגטית מהז'אנר הנירוטי-אודרי הפבורני וברגמן היא שחקנית קלאסית עם דימוי דרמטי (פרט שולי אך מעניין אגב הליהוק, הוא שבגרסה הבימתית של "פרח הקקטוס" גילמה את השיננית לורן באקול, מי שהיתה אשתו של בוגרט, האדם ולא הדימוי).

הון ומתאו. תמיד יהיה להם את "רומיאו ויוליה"

מתוך הסרט, הון ומתאו. תמיד יהיה להם את הפלקט של "רומיאו ויוליה"

על פי הנחות מוכנות מראש, מבחינה עלילתית, הון היתה אמורה היתה להיות האויבת של ברגמן, אבל הסרט לא צולל לפח הזה. לא רק שהמאהבת הצעירה מחבבת את השיננית היבשה המתחזה לגרושתו של בן זוגה, היא אפילו מפתחת כלפיה הערצה והולכת ומוקסמת מדמותה, וברגמן לא רק שלא מתנהגת בנקמנות כלפי הילדונת שחטפה ממנה את הבוס האהוב מזה עשור, אלא שהיא מסייעת לה ומתייחסת בסלחנות וחיבה להתנהלותה חסרת הפשר. בשלב מסויים מתאו נדחק הצידה עד כדי שהיחסים בין שתי הנשים ניצבים בקדמת הבמה בעוד הוא מאבד שליטה על המזימה האנוכית שהסתבכה לו. התגובות הלא צפויות של הדמויות בסיטואציה הזו מעוררות תמיהה קומית, ואז הבדיחה על הרווק הנצחי, הצעירה ההוללת והבתולה הזקנה הופכת בלי ששמים לב לקריסה של ליהוק – לא רק בקולנוע, בחיים בכלל.

כמה שנים קודם, ב-1961, גילמה ברגמן דמות דומה בסרט הרבה פחות אופטימי, Goodbye Again, שם היא ניצבה קשוחה וחסרת אונים בין צעיר נירוטי וגבר שרמנטי – אנתוני פרקינס ואיב מונטאן. בזמן שעבר בין הסרטים, "פרח הקקטוס" הוסיף לה כמה שנים והוריד ממנה כמה מועקות. כן, בחלוף הזמן.

"פרח הקקטוס" מסחרר את הסטראוטיפים של המוסכמות החברתיות ותכתיבי הגיל והמין באופן שמאלץ את כל המעורבים לעצור להבין מה הם באמת מרגישים, ולא רק לגלם עצמם לפי המצופה מהם. זה סרט קליל, שכאילו לא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות, ואצל הדמויות החינניות של השחקנים הקומיים המוכשרים מתאו והון לא הכל תמיד עובד עד הסוף, אבל ברגמן הרצינית בתפקיד הקומי הזה קולעת בול.

 

יותר מהכל שווה הוא הרגע בו כל המעורבים נפגשים במקרה על רחבת הריקודים. זה כולל פיזוזים מסעירים, רגע מתוק של סלואו ומוב גאוני של ברגמן שמפגינה מה אפשר לעשות עם מעיל פרווה על הרחבה:

 



נכתב ע"י לירון ס /// 2014 . 08 . 14

פעם בכמה זמן אני נתפסת על שחקן או שחקנית ומבלה בחברתם תקופה אינטנסיבית (חלקם יותר מאחרים), כשאני צופה בכמה שיותר סרטים מכל סוג שהוא שהם משתתפים בו. לכל השחקנים האלה יש לפחות סצינה אחת או מחווה שנשארת איתי, ועולה פתאום ורצה לי בראש בכל מיני רגעים בחיים. רובין ויליאמס הוא לא אחד מהשחקנים האלה. לא הייתי חושבת בחיים לראות ברצף כמה שיותר סרטים שהוא השתתף בהם, גם בגלל שזאת רשימה קשה לעיכול בפני עצמה, אבל בעיקר בגללו. אני מאוד מסכימה עם האבחנה של אורי קליין על כך שרובין ויליאמס היה לפעמים יותר מדי רובין ויליאמס, יש להומור שלו מדי פעם נימה תלותית שמעיקה עלי. מאוד ציער אותי לגלות על המוות שלו, בגלל נסיבותיו וגם כי באמת מדובר בשחקן מתוק ומשעשע, שעשה כמה סרטים נוסטלגיים שאני מחבבת. אחרי שפורסם מותו והתחילה ההתעסקות בו, צפיתי בקטעים מסרטים שלו ותוכניות או ראיונות שאנשים שיתפו, הוזכרו סרטים ישנים ששכחתי וזה היה מאוד מהנה, אבל הבנתי שאין שום רגע של רובין וויליאמס שבאמת נחרט לי אישית באופן מיוחד. 

שלשום בלילה צפיתי לראשונה בקומדיה מ-83' של מייקל ריצ'י – "המובטלים" (The Survivors). התכוונתי לצפות בסרט הזה כבר זמן מה, אבל דווקא בגלל השחקן וולטר מתאו. הסרט מצחיק וחד, עם קצב אקסצנטרי ונימה כייפית של דביליות, וסצינת הסיום היא רגע של ויליאמס שיישאר איתי. מדובר בקומדיה מופרכת לחלוטין והדמות שלו היא הליצן הנודניק שמסבך את העלילה, כולו רעש, צלצולים ואביזרים, בעוד מתאו הנרגן והאדיש מנסה לעצור את ההרס שנכפה עליו. אין לאורך כל הסרט רגעים סנטימנטליים או דרמתיים, ובמעבר הכי חד שיש רובין ויליאמס השחקן כאילו יוצא מהדמות המטורללת שלו ועוצר את הכל, כולל המכונית שהם נוסעים בה. הוא מתרחק מהרכב, מתאו הולך אחריו ומנסה לעצור אותו והוא ממשיך ללכת מתנשם ומשתנק. בסרט שבו אף אחד לא מגיב ברצינות ולא נפגע מכלום, גם לא מיריות, פגזים, תאונות דרכים, כלבי ציד וכדומה, פתאום מוצג ברצינות גמורה אדם שעובר התקף חרדה. הוא מוריד את הבגדים המגוחכים שלו, עומד ערום בשלג ובעיניים דומעות וחיוך מבוהל אומר שהוא לא מבין מה אמיתי ומה לא ולאן החיים שלו הולכים ואז מבקש ממתאו שיגיד לו שהכל יסתדר.

*יש כאן את הסרט המלא, סימנתי שזה יפתח ברגע של הסצינה האחרונה:



נכתב ע"י לירון ס /// 2011 . 06 . 25

 

יש כל כך הרבה סיבות לאהוב את פיטר פאלק.
הסדרה "קולומבו" היא כמובן הידועה שבהן, תפקיד הבלש המרופט של קולמבו היה אחד היפים והאהובים בטלוויזיה. למרות הדימוי הכה מוכר של הבלש האנטי גיבור, קולומבו נותר יוצא דופן בהופעתו עד היום. מעטים יכולים להחזיק שנים כה רבות תפקיד שחוזר על עצמו שוב ושוב ולשמור על ציפייה דרוכה כל כך מפרק לפרק למה שכבר ידוע מראש, כאילו לעולם לא יימאס לראות את קולומבו פותר את פרשת הרצח, מסתובב ואומר "הו, רק עוד דבר אחד…". וזה לעולם לא נמאס.  הכל שם היה ידוע מראש, הסדרה לא באה להראות לצופים מה קרה, אלא אייך. יש אנשים שמבינים שזה בעצם הדבר הכי מעניין בחיים. פיטר פאלק הפליא להראות אייך אנשים מתנהגים ומגיבים, אייך אנשים ספציפיים מרגישים ברגע מסוים, ואייך הרגשה יכולה להשתנות בתוך הרגע עצמו.
כבר כתבתי כאן בעבר על "בעלים" ו"אישה תחת ההשפעה", מי שהיה לו מזל הספיק לראות את התוכנית של דיק קאבט, בה השתתף פאלק לצידם של בן גזרה וג'ון קסאווטס (שבינתיים הורדה מיוטיוב). התפקידים של פאלק בסרטים אלו בלתי נשכחים, הם נתנו לו הזדמנות לבטא את יכולותיו כשחקן במלואן. גם בסרטים פחות מורכבים קשה להתעלם מקסמו של פאלק, שיש בו תמיד משהו מעבר למגוחך והוא מצדיק את הצפייה בכל סרט בו הוא משתתף, כמו לדוגמה בפארודיה הבלשית "Murder by Death" (שם מופיעים גם טרומן קאפוטה ופיטר סלרס), או בקומדיה "In Laws" לצדו של אלן ארקין. לכן אירוני שבכל תפקידיו הוא דווקא נראה כמתנצל על כך שהוא בכלל שם. במידה רבה של צניעות, הוא משדר מודעות יתר לחולשותיו, כזו שיוצרת שילוב של משהו משעשע ומכמיר לב.  
 
 
 
בסרטה הנפלא של הבמאית איליין מיי, "מייקי וניקי", יש סצנה יפיפיה במיוחד בעייני, שעם הידיעה על מותו חוזרת ועולה שוב – ניקי (קסאווטס) ומייקי (פאלק), אנשי עולם תחתון, מתגנבים באמצע הלילה לבית קברות. ניקי סוחב אחריו את מייקי כביכול כדי לשוחח עם אימו הקבורה שם, אבל בעצם כדי לנסות להזכיר למייקי שהוא החבר הכי טוב שלו. פאלק וקסאווטס בעצמם היו חברים טובים ועברו יחד דרך ארוכה. בתחילת הדיאלוג המרגש של השניים על המוות, קסווטס צועק על פאלק "אתה תמות יום אחד!", פאלק מתרחק ממנו באי נחת והוא ממשיך לקרוא לעברו שלוש פעמים "אתה לא הולך למות יום אחד?!",  בכל פעם בטון אחר, הבעת פניו חסרת האונים של פאלק משדרת חוסר יכולת להתמודד עם השאלה של חברו.
 
הנה הסצנה (חשוכה גם במקור וכאן עוד יותר, אבל עדיין מדהימה):

 



נכתב ע"י לירון ס /// 2010 . 08 . 14

לכבוד נסיעה מתקרבת ליפן החלטתי לצפות בפעם המי יודע כמה בLost in Translation ("אבודים בטוקיו") האהוב עלי.
לחוות מקום שונה בעליל מהמרבץ הקבוע נותן פרספקטיבה אחרת, זה תפקידה של טוקיו בסרט. התרבות עצמה נראית מדהימה ללא ספק, אבל הסרט מציג את השוני והזרות כעיקר הקסם שלה. התחושה הכללית היא של משהו שמדהים אותך מבלי שאתה חלק ממנו בשום צורה.
יום יום אנחנו צריכים לתרגם את עצמנו לסובבים אותנו, גם לאנשים הקרובים (וזה הכי קשה).  בוב האריס ושרלוט היו אבודים גם בבית, אבל בטוקיו הם פתאום מקבלים פרספקטיבה שונה על החיים ועל עצמם.
.
רגע יפה של פרספקטיבה וקומפוזיציה

רגע יפה של פרספקטיבה וקומפוזיציה

פערי התקשורת והתרבות בטוקיו דווקא הופכים את המציאות ליותר מתאימה להלך הרוח של השניים, תחושת חוסר השייכות לשם שינוי באה לידי ביטוי גם מבחוץ. בוב לא מצליח לתקשר עם אשתו, מרגיש שהוא מבזבז את הזמן על עבודות מטופשות ורוצה להתחיל לחיות יותר נכון. שרלוט לא מזהה את הבחור המרוכז בעצמו שהתחתנה איתו, לא יודעת מה היא רוצה לעשות מאז סיום התואר שלה ואוכלת את עצמה על כך שחוסר ההשתלבות שלה מתפרש כהתנשאות.
אחד הדברים שמרגשים אותי בסרט המיוחד היא ההבנה המיוחדת שנרקמת בין שני זרים, זאת אומרת, הפוטנציאל להבנה כזאת שעלולה להימצא בכל מקום.
גבר בגיל העמידה בטי שירט צהובה הפוכה ובחורה משועממת ומרירה בפאה וורודה, משתטים בערב קריוקי משונה בטוקיו, ולרגע, הם לא צריכים לתרגם. הדרך של הבמאית סופיה קופולה לתרגם לצופים את הרגע הזה היא לתת לביל מאריי לשיר את "More Than This". ובאמת מה עוד צריך אחרי זה.

 



נכתב ע"י לירון ס /// 2009 . 11 . 12

משהו בסרט 'גילדה' ליווה אותי מאז צפיתי בו לראשונה ביום חמישי שעבר. כך יצא שצפיתי בו שוב פעם שנייה. ואז שלישית. את השיר אני משמיעה כאן בבית שוב ושוב. בעת שטיפת כלים יש לי רק שיר אחד לזמזם. ברור שכל זה מעיד עליי ועל הרגלי הצפייה הסמוריים שלי יותר מאשר על הסרט, ובכל זאת, אני מנסה להבין מה ב'גילדה' דבק בי כל כך.

נראה לי מיותר לתאר כאן את עלילת הפילם נואר המעט מסורבלת ולעתים תמוהה, מוקד העניין היא ריטה הייוורת' כגילדה שהיא מה שמכונה 'פאם פטאל'. גילדה מבינה שהמרחב בין 'אישה טובה' ל'אישה רעה' צר מאוד, אין לה כוונה להוציא את כל האנרגיות שלה על מציאת שיווי משקל, אז היא מתנדנדת על בטוח ומוודאת שיהיה לכולם ברור שקדושה היא לא.
לכן ברגע המפורסם ביותר בסרט, אחרי שיחה נוראית עם אהובה ג'וני, גבר בעל אגו שברירי שמקשר אסוציאטיבית אישה עם סכין, היא פוצחת בשיר 'Put The Blame On Mame' מול קהל מהמרי הקזינו שבבעלותו. שתויה, בשמלה שחורה סקסית ובתנועות מגושמות, היא פושטת כפפה והקהל לא יודע את נפשו. השמלה של הייוורת' עוצבה במחווה לציור 'Portrait of Madame X', דיוקן שערורייתי מ-1884, הדימוי הנשי שהוצג בו בזמנו עורר את חמת הציבור הפריזאי.
ההסבר של גילדה לג'וני על המופע הקטן שהעלתה הוא שעכשיו לא רק הוא יידע, אלא כולם יידעו שהוא התחתן עם ____. הצנזורה ההוליוודית מכניסה לה סטירה.
מה שבאמת מעניין הוא האופן שבו ריטה הייוורת' ניגשת לתפקיד הזה, בתוך האווירה הסינטטית המובהקת היא מצליחה לייצר בעייני כמה וכמה רגעים של כנות.
כאן אפשר לצפות במופע של הייוורת'. יש לה בעיה עם רוכסנים, בנים:

גם בסרט 'ליל הבכורה' של ג'ון קסאווטס מתמודדת הגיבורה, בין היתר, עם בן זוג לשעבר ששונא-אוהב-שונא-וכן-הלאה אותה. ג'נה רולנדס מגלמת שחקנית המתקשה להפריד את עבודתה מחייה הפרטיים, וכשהיא מסרבת להשלים עם הסטירה שהיא אמורה לספוג בהצגה, מנסה הבמאי לשכנע אותה שזו רק דמות. אבל כששחקנית ממש נכנסת לדמות אולי היא באמת מרגישה את מה שהדמות אמורה להרגיש, ואז מה משנה המציאות אל מול העובדה שהכאב הוא אותו כאב? אנחנו מסתכלים על שחקנית שחווה את הכאב הנורא הזה ברגע נתון של הופעה ואמורים להתנחם בכך שאלו לא באמת החיים שלה. ואולי המשחק באיזשהו מקום הוא כן החיים שלה. אם היתה נעוצה בשחקנית סכין, והיינו יודעים בתור צופים שהיא תקעה אותה בעצמה במתכוון מאחורי הקלעים ולא הטיפוס הרשע מהסצנה הקודמת, ושאין אפילו באמת סכין או דם, הרי שהיא עדיין מדממת לנו מול העיניים. וזה אולי מה שנגע ללבי בהופעתה של ריטה הייוורת'.

כאן אפשר לצפות ברולנדס מחרבת את החזרה בגלל אותה סטירה, קטע עוצר נשימה מתוך סרט בלתי ייאמן:



נכתב ע"י לירון ס /// 2009 . 04 . 19


"Where The Buffalo Roam"
, סרט של ארט לינסון מ-1980 בכיכובו של ביל מאריי, מתאר כמה מקורותיו של העיתונאי
ד"ר האנטר ס. תומפסון
, ממציא עיתונות הגונזו שהיה ידוע בחיבתו לאלכוהול, סמים וכלי נשק, וסלידתו מניקסון. השילוב של ארבעת המרכיבים האלה מייצר קוקטייל קטלני.
לצלילי פסקול מקורי של ניל יאנג, וחמוש, בין היתר, בעורך דינו המטורלל (פיטר בויל), יוצא תומפסון לפרק כל חלקה נורמטיבית שנקרית בדרכו ומשאיר מאחוריו שובל של הריסות ומצב רוח טוב.

.

ארוחה קלילה

נשנוש קליל בחברה טובה

קטע חביב עליי במיוחד מוויקיפדיה:
"בשנת 1970 תומפסון השתתף בבחירות מקומיות לתפקיד השריף במחוז פיטקין שבקולורדו מול שריף רפובליקני. במצע הבחירות הופיעו סעיפים כגון דה-קרימינליזציה של שימוש בסמים, הפיכת הרחובות למדרחובים מדושאים, איסור בנייה מעבר לגובה המסתיר את נוף ההרים ושינוי שם העיירה אספן ל-"Fat City".
הוא גילח את ראשו וכך כינה את יריבו – ששערו היה קצר – "ארוך השער" (כינוי גנאי להיפים)."

סרט מעולה לפתוח איתו את העונה,
חג אביב שמח!


נכתב ע"י לירון ס /// 2009 . 02 . 08

ב-Under the Volcano של ג'ון יוסטון, קונסול בריטי שתוי (אלברט פיני) עושה את דרכו לשום מקום על רקע יום המתים במקסיקו. אשתו (ג'קלין ביסט) ואחיו למחצה (אנתוני אנדרוס) הם אלו שמשתרכים אחריו בסובלנות אין קץ, מקשיבים למונולוגים הדרמתיים, לניתוחי החיים וניתוחי מצבו כשיכור. הם איתו והוא עם עצמו. טקילה פורפבור.
הסיפור (על פי רומן בעל אותו שם) מתרחש רגע לפני תחילת מלחמת העולם השנייה, לקונסול האלכוהוליסט יש צלקות מהמלחמה הקודמת בה השתתף, בגלל עוולות שנעשו תחת פיקודו.
הוא חוזר ואומר שיש דברים שאי אפשר להתנצל עליהם ובכך הוא כולל לא רק את עוונותיו, אלא גם את הרומן של אחיו ואשתו שככל הנראה התרחש לפני זמן רב. לשלושתם יש מכנה משותף של אשמה, והוא חוזר ומוציא את הכל החוצה בחוסר שליטה. גם על המלחמה שעומדת להתרחש אי אפשר יהיה להתנצל והוא מציע לכנות את התקופה "עידן המתים" מפני שיום אחד
לא מספיק.
.
אלברט פיני אופטימי

אלברט פיני אופטימי

במסגרת השוטטות בחגיגות יום המתים הקונסול עולה על מתקן שעשועים שמתהפך סביב עצמו תוך סיבוב גלגל ענק. מטבעות נשפכים לו מהכיסים, משקפי השמש והכובע נופלים, הוא אוחז בקושי בבקבוק, נחבט ומתהפך, כולו אדום, צוחק בקולי קולות. מה שנראה כמו סיוט של ממש מצחיק אותו, כנראה שזה השילוב של סחרור המתקן עם הסחרחרת שהוא שרוי בה גם כך.
בהמשך, בלילה, ברגע עצוב במיוחד בסרט, כשהוא עומד מחוץ לפאב גהינומי בגשם ונשאל למעשיו, הוא עונה ששמע שהעולם מסתובב, אז הוא מחכה שהבית שלו יעבור והוא יכנס פנימה וינעל את הדלת.

 



נכתב ע"י לירון ס /// 2009 . 01 . 29

"וכשאמות אי פעם – ואני אמות בקרוב, זה ברור, אמות ולא אשלים עם העולם הזה,
שהרי גם אם אכיר אותו מקרוב ומרחוק, מבפנים ומבחוץ, גם אז לא אשלים איתו -
כשאמות, והוא ישאל אותי: "טוב היה לך שם? ואולי היה לך רע?"- אז אשתוק,
אכבוש עיני בקרקע ואשתוק; ואת האלם הזה מכיר כל מי שיודע מה סופה של שתיה כבדה וממושכת.
כי מה הם החיים אם לא השתכרות רגעית של הנשמה? וגם החשיכה שהנשמה אובדת בה?
כולנו כאילו שתויים, אבל כל אחד לפי דרכו"

(מתוך הספר 'מוסקבה – פטושקי' של ונדיקט ירופייב)

 

איש עצוב בדרך למטה

איש עצוב בדרך למטה

את התסריט ל – a day at the beach כתב רומן פולנסקי על פי סיפור קצר, הוא הפיק את הסרט וקיבל מימון בזכות הופעת אורח ללא תשלום של פיטר סלרס.
פולנסקי כבר ליהק את הצוות והיה אמור לביים אך בעקבות רצח אשתו, השחקנית שרון טייט, על ידי חבורת מנסון ב-69', הוא העביר ברגע האחרון את הסרט לידיו של במאי בשם סימון הסרה (שמעון אבו חצירה).
הסרה, שהיה מיודד עם פולנסקי, היה במאי פרסומות בארה"ב וזהו סרטו העלילתי היחיד. שלוש שנים לאחר מכן הוא ביים בישראל את הסרט התיעודי "בן גוריון זוכר", ובו מתועדת שנת חייו האחרונה של דוד בן גוריון.
אחרי הצפייה בסרט דווקא סיקרן אותי לראות עוד משהו שהסרה עשה, והיה לי די חבל לגלות שהסרט היפה הזה לא קידם המשך עשיית סרטים שלו. הסיבה לכך היא אולי גם בגלל שהסרט נגנז ולא הגיע להקרנות בקולנוע (הוא הוקרן בכמה פסטיבלים לאחר שהושלם), ורק בשנים האחרונות קיבל הפצת די.וי.די.

ברני (מייק ברנס) מגיע לקחת את וויני מבית אמה ליום כיף, מרגע הגעתו הוא מקבל יחס חשדני ונשאל אם שתה, הוא עונה שלא ומגניב כוסית מארון המשקאות בסלון בזמן שהאם מחליפה בגדים. וויני מספרת לו שהיא יודעת שהוא שתה אבל היא לא רוצה שהם יריבו.
וויני היא ילדה קטנה וחייכנית, יש לה ברזלים על הרגל עקב מחלה והיא צולעת את דרכה במעיל גשם צהוב בעקבותיו של "הדוד ברני", שהוא בעצם אביה הביולוגי. היא לא יודעת שבן זוגה של אמה הוא לא אביה האמיתי, וכשברני מנסה להסביר לה שכואב לו להיקרא על ידה "דוד" היא מתבלבלת ומתעצבנת. בצדק. היא ממש קטנה ומשום מה ברני לא עושה לה הנחות.
במשך יום שלם וגשום במיוחד מתהלכים להם ברני ווויני בסביבת החוף, הגשם הנוראי לא מקבל מהם שום התייחסות (בטח שלא מטריה).
ברני זז ממקום למקום לפי פוטנציאל השתייה הגלום בו ווויני משתרכת מאחוריו.
שקוע בעצמו וביגונו הוא פוצח במונולוגים ארוכים של שתיין על החיים והאנושות. בטונים תיאטרלים ומחוות גוף גדולות הוא קורא אל עבר הים מילים קשות ווויני מתפוצצת מצחוק, היא מרותקת לכל שינוי טון, לכל קפיצה.
ברני יכול לתקוף מילולית אנשים באופן ספונטני, או לחטוף מכות ממישהו שהוא חייב לו כסף, אך וויני לא נבהלת. היא מושכת בידו ומבקשת ללכת כשהוא מתפרץ על זר, ומניחה דשא על הברך הפצועה שלו.
למרות ההזנחה הפושעת בהשגחה על הילדה, יש משהו יפה בדינמיקה המעוותת של השניים, היא כל כך צורמת ובלתי נסבלת לפעמים, אבל גם מיוחדת ונוגעת ללב.
אווירת הסרט מתמשכת ומטרידה. אין התקדמות עלילתית, ועדיין, יש תהליך הכרות הולך ומעמיק עם מאבקיו הפנימיים, המקבלים ביטוי מוחצן ביותר, של ברני, שהוא מעין גיבור הצגת יחיד (מבחינתו לפחות, מלבד וויני לצידו, חולפות על פניו עוד דמויות רבות).
היום שלהם ביחד ממשיך להתקדם בצורה עקומה ומסוחררת, ובקצב לא אחיד, לא ברור לאן.
דבר אחד בטוח, יהיה שם משהו לשתות.

מישהו ערך טריילר מתוך רחמים על כך שהסרט לא זכה לאחד. חמוד מצידו:



נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 10 . 29

סרטם החדש של האחים כהן לקרוא ולשרוף הוא בעיני סרט מיותר, אפילו לא גרוע בכדי לעורר עניין כלשהו, אלא חסר משמעות. אפילו לא משעשע. לצפות ולשרוף. זמן. לפתוח בפירוט דעתי על הסרט יהיה עוד יותר מיותר ולו בגלל שזה סרט חדש ומדובר ונכתב עליו דיי והותר. "כלב הרודף אחר זנבו" כתב אורי קליין ותמצת את כל הטירטור באופן מושלם.
סרטים מיותרים לא חסר, אבל תחושת החמיצות שנוצרה בגלל שהכהנים עשו כמה סרטים ממש נפלאים היא השורה התחתונה מבחינתי. 'לקרוא ולשרוף' הזכיר לי פתאום סרט אחר שיכול להוות פיצוי למי מהגרגרנים שנשארו עם טעם רע בפה.

Winter Kills, סרט ביכורים של ויליאם ריצ'רט משנת 79', הוא סרט שהאחים כהן היו צריכים לעשות אם הוא לא היה נעשה. אולי זה אחד מסרטי הפולחן הפרטיים שלהם, מי יודע. ג'ף ברידג'ס הוא ניק קייגן, האח הצעיר של נשיא ארה"ב שנרצח בהתנקשות. הסרט מתחיל שנים אחרי הרצח, בסצנה שבה מובא אל ניק איש גוסס הטוען שהוא המתנקש שנשלח לבצע את הרצח ומוסר לו קצה חוט לפני מותו. ניק חוזר הביתה עם המידע לאחוזה המטורללת של אביו (ג'ון יוסטון האדיר), ומשם נפתח מסע שלם של קונספירציות משונות ומשתנות סביב רצח הנשיא. קונספירציות הן בסיסו המעורער של כל הסרט. אין אמת מוצקה, אי אפשר לסמוך על אף אחד (אפילו לא על אבא), כולם חותרים נגד כולם, ומאחורי היומיומיות הנאיבית יש מי שמנתב את הכל (וגם שם העניינים יוצאים משליטה), ברוכים הבאים לאמריקה.

אב ובנו

אב ובנו

בן ואביו

בן ואביו

הסרט (התסריט מבוסס על ספר תחת אותו שם) שמשחק עם ז'אנר המתח והאקשן בגוונים קומיים ביותר, מעביר מסר ברור וחד משמעי על ארה"ב ובכלל על השחיתות האנושית. העלילה בהחלט מתישה ומסתובבת, אבל לא סביב עצמה אלה בסללום שהולך ומצר את היקפיו אל תוך חור שחור – וכך הסרט נגמר בנפילה אל הלא נודע.

מעייף מאוד לרדוף אחר האמת שנמצאת אי שם (אבל אף פעם לא מולנו), ככה זה עם קונסיפירציות ומסרים ותסריט שבנוי בצורה קצת מעורערת (מבנה הסרט בעייתי למדי), לפחות בדרך אפשר להתוודע לשלל דמויות אקסצנטריות ומצחיקות (בליהוק בלתי ייאמן) שצצות להן מחוריהן, דמויות מהסוג שהיום הקולנוענים שמייצרים אותן לרב הם האחים כהן.

והרי לכם קונספירציה אמיתית: ג'ף ברידג'ס שיחק בתחילת דרכו בסרטו הנפלא של ג'ון יוסטון Fat City, וכאן משחק לצידו בתפקיד הראשי, בעתיד יגלם את ה-Dude אצל האחים כהן. ולפני שמעכלים את העובדה שיוסטון משחק בסרט ראשון ומוזר של במאי לא מוכר בסוף שנות השבעים, כבר צריך להתמודד עם שורה מפוארת של שחקנים: אנטוני פרקינס, אלי וולך, סטרלינג היידן, אליזבט טיילור (בתפקידון נטול טקסט), טושירו מיפונה (בתפקיד המשרת).. אפשר להיכנס ל-IMDb ולהתעסק עם רשימת השחקנים עד שכואב הראש. קשרים זה דבר חשוב בהוליווד לא פחות מבפנטגון. בתוספות של הדי.וי.די מצורף סרט דוקומנטרי שנעשה ב-2003 ונקרא Who Killed Winter Kills? , ושם יושבים הבמאי ריצ'ארט והשחקן ברידג'ס ומספרים את השתלשלות ההפקה הבלתי נלאית הזאת: ברידג'ס הצטרף כי היה חבר של חבר, יוסטון שקיבל את התסריט התקשר למרבה ההלם של הבמאי הצעיר והודיע שזה נראה לו מענין והוא מעוניין להשתתף, ומכאן ככל הנראה נוצרה איזושהי מפולת דומינו שבה כמה וכמה מוותיקי הוליווד הסכימו להצטרף, אפילו לתפקידונים קטנים ומשונים.

הסיפור שמאחורי הפקת הסרט כמסתבר אף סבוך מהסרט עצמו, כך לדוגמה המימון להפקה הגיע משני סוחרי סמים שרצו להיכנס לעסקי הקולנוע, תוך תקופת הצילומים אחד מהם נרצח והשני נכנס למאסר של ארבעים שנה. לא רק שההפקה נסגרה עקב פשיטת רגל שלוש פעמים והורמה מחדש שוב ושוב, כשלבסוף יצא הסרט הארור לאקרנים הוא ירד מהר מאוד. יש שאומרים שלמרות ביקורות אוהדות הוא כשל בקופות, הבמאי טוען שהתכנים האנטי ממשלתיים ורגישות הנושא (רצח קנדי) הם שגרמו להורדתו המכוונת. עוד קונספירציה, שכה יהיה לי טוב.

העיקר ששלושים שנה אחרי אפשר לקחת בדי.וי.די, לצפות בסרט בעיניים פעורות, לקבל תוספת דוקומנטרית שמנמנה, לנבור ב-IMDb ואז להישכב על המיטה עם כאב בטן של מי שבלס יותר מידי. וסחרחורת.

כאן אפשר לראות את סטרלינג היידן נוזף בניק במגפון מתוך טנק ("..אתה ואוהבי הקונספירציות במדינה של אוהבי קונספירציות"):

*אגב, ראיתי אתמול בלילה את הבטלנים מאישתר ואם כבר קומדיה גרוטסקית ומזימות ביטחוניות, דאסטין הופמן ווורן ביטי מתפלשים בחולות מדבריים ומזמרים עם סרטי זיעה ואורגנית – לזה אני קוראת כייף.



נכתב ע"י אדם ב. /// 2008 . 10 . 08

לפני יומיים, בגחמה של רגע, שכרתי את "המהמרים" של אלטמן שוב. זאת לא הפעם הראשונה שאני רואה אותו, והוא סרט אהוב עלי מאוד, ואולי הסרט האהוב עלי, שני רק ל"שלום לנצח" (גם הוא של אלטמן). כשחזרתי הביתה הפעלתי אותו, רק לרגע, בשביל לטעום קצת מההתחלה, כי לא היה לי זמן לסרט שלם. כשכותרות הסיום עלו, לא הצלחתי להזכר במחשבה עצמאית אחת שחשבתי בעצמי או שנחשבה מעצמה במהלך הצפייה.

יכול להיות שזה קשור לגל הפוקר ששוטף אותנו כבר שנה, וגורם לנו, מהמרים רכים שכמותנו, לתור את עצמנו מדי ערב בשולחנות שונים עם הרכב משתנה, באזורים שונים של העיר. יכול להיות שזה לא קשור להימורים בכלל, אלא לדינמיקה הנפלאה שם, בסרט, ולחיבה האינסופית שאני מרגיש כלפי הדמויות הראשיות והמשניות.

בסרט משחקים ג'ורג' סיגל (שטרם ראיתי בסרט אחר, ואשמח מאוד להמלצות, אם למישהו יש), וכן אליוט גולד – השחקן האהוב עלי. שניהם נפגשים סביב טורניר פוקר חובבני, מתחבבים זה על זה, וממשיכים לבלות את המשך הסרט ביחד. עליות ומורדות, קרבות אגרוף ומרוצי סוסים, דכדוך מפסידים, וגם מנה הגונה של דכדוך מנצחים.

ועוד קטעון אחד קטן (רק דקה!): ג'ורג' סיגל, כתב במגזין, מגיע למשרד באיחור אחרי לילה עם אליוט, בתחילת הסרט. זאת הפעם היחידה בה פוגשים בדמויות שבמשרד, ובכל זאת, ובפחות מדקה, מתקבלת פה תמונה כל כך מלאה של הדינמיקה המשרדית. בתפקיד הבוס הצעיר – ג'ף גולדבלום, במה שבזמנו היה בוודאי תפקיד חייו.