פוסטים בקטגוריה - סיבה לאהוב

נכתב ע"י לירון ס /// 2014 . 08 . 14

פעם בכמה זמן אני נתפסת על שחקן או שחקנית ומבלה בחברתם תקופה אינטנסיבית (חלקם יותר מאחרים), כשאני צופה בכמה שיותר סרטים מכל סוג שהוא שהם משתתפים בו. לכל השחקנים האלה יש לפחות סצינה אחת או מחווה שנשארת איתי, ועולה פתאום ורצה לי בראש בכל מיני רגעים בחיים. רובין ויליאמס הוא לא אחד מהשחקנים האלה. לא הייתי חושבת בחיים לראות ברצף כמה שיותר סרטים שהוא השתתף בהם, גם בגלל שזאת רשימה קשה לעיכול בפני עצמה, אבל בעיקר בגללו. אני מאוד מסכימה עם האבחנה של אורי קליין על כך שרובין ויליאמס היה לפעמים יותר מדי רובין ויליאמס, יש להומור שלו מדי פעם נימה תלותית שמעיקה עלי. מאוד ציער אותי לגלות על המוות שלו, בגלל נסיבותיו וגם כי באמת מדובר בשחקן מתוק ומשעשע, שעשה כמה סרטים נוסטלגיים שאני מחבבת. אחרי שפורסם מותו והתחילה ההתעסקות בו, צפיתי בקטעים מסרטים שלו ותוכניות או ראיונות שאנשים שיתפו, הוזכרו סרטים ישנים ששכחתי וזה היה מאוד מהנה, אבל הבנתי שאין שום רגע של רובין וויליאמס שבאמת נחרט לי אישית באופן מיוחד. 

שלשום בלילה צפיתי לראשונה בקומדיה מ-83' של מייקל ריצ'י – "המובטלים" (The Survivors). התכוונתי לצפות בסרט הזה כבר זמן מה, אבל דווקא בגלל השחקן וולטר מתאו. הסרט מצחיק וחד, עם קצב אקסצנטרי ונימה כייפית של דביליות, וסצינת הסיום היא רגע של ויליאמס שיישאר איתי. מדובר בקומדיה מופרכת לחלוטין והדמות שלו היא הליצן הנודניק שמסבך את העלילה, כולו רעש, צלצולים ואביזרים, בעוד מתאו הנרגן והאדיש מנסה לעצור את ההרס שנכפה עליו. אין לאורך כל הסרט רגעים סנטימנטליים או דרמתיים, ובמעבר הכי חד שיש רובין ויליאמס השחקן כאילו יוצא מהדמות המטורללת שלו ועוצר את הכל, כולל המכונית שהם נוסעים בה. הוא מתרחק מהרכב, מתאו הולך אחריו ומנסה לעצור אותו והוא ממשיך ללכת מתנשם ומשתנק. בסרט שבו אף אחד לא מגיב ברצינות ולא נפגע מכלום, גם לא מיריות, פגזים, תאונות דרכים, כלבי ציד וכדומה, פתאום מוצג ברצינות גמורה אדם שעובר התקף חרדה. הוא מוריד את הבגדים המגוחכים שלו, עומד ערום בשלג ובעיניים דומעות וחיוך מבוהל אומר שהוא לא מבין מה אמיתי ומה לא ולאן החיים שלו הולכים ואז מבקש ממתאו שיגיד לו שהכל יסתדר.

*יש כאן את הסרט המלא, סימנתי שזה יפתח ברגע של הסצינה האחרונה:



נכתב ע"י לירון ס /// 2011 . 06 . 25

 

יש כל כך הרבה סיבות לאהוב את פיטר פאלק.
הסדרה "קולומבו" היא כמובן הידועה שבהן, תפקיד הבלש המרופט של קולמבו היה אחד היפים והאהובים בטלוויזיה. למרות הדימוי הכה מוכר של הבלש האנטי גיבור, קולומבו נותר יוצא דופן בהופעתו עד היום. מעטים יכולים להחזיק שנים כה רבות תפקיד שחוזר על עצמו שוב ושוב ולשמור על ציפייה דרוכה כל כך מפרק לפרק למה שכבר ידוע מראש, כאילו לעולם לא יימאס לראות את קולומבו פותר את פרשת הרצח, מסתובב ואומר "הו, רק עוד דבר אחד…". וזה לעולם לא נמאס.  הכל שם היה ידוע מראש, הסדרה לא באה להראות לצופים מה קרה, אלא אייך. יש אנשים שמבינים שזה בעצם הדבר הכי מעניין בחיים. פיטר פאלק הפליא להראות אייך אנשים מתנהגים ומגיבים, אייך אנשים ספציפיים מרגישים ברגע מסוים, ואייך הרגשה יכולה להשתנות בתוך הרגע עצמו.
כבר כתבתי כאן בעבר על "בעלים" ו"אישה תחת ההשפעה", מי שהיה לו מזל הספיק לראות את התוכנית של דיק קאבט, בה השתתף פאלק לצידם של בן גזרה וג'ון קסאווטס (שבינתיים הורדה מיוטיוב). התפקידים של פאלק בסרטים אלו בלתי נשכחים, הם נתנו לו הזדמנות לבטא את יכולותיו כשחקן במלואן. גם בסרטים פחות מורכבים קשה להתעלם מקסמו של פאלק, שיש בו תמיד משהו מעבר למגוחך והוא מצדיק את הצפייה בכל סרט בו הוא משתתף, כמו לדוגמה בפארודיה הבלשית "Murder by Death" (שם מופיעים גם טרומן קאפוטה ופיטר סלרס), או בקומדיה "In Laws" לצדו של אלן ארקין. לכן אירוני שבכל תפקידיו הוא דווקא נראה כמתנצל על כך שהוא בכלל שם. במידה רבה של צניעות, הוא משדר מודעות יתר לחולשותיו, כזו שיוצרת שילוב של משהו משעשע ומכמיר לב.  
 
 
 
בסרטה הנפלא של הבמאית איליין מיי, "מייקי וניקי", יש סצנה יפיפיה במיוחד בעייני, שעם הידיעה על מותו חוזרת ועולה שוב – ניקי (קסאווטס) ומייקי (פאלק), אנשי עולם תחתון, מתגנבים באמצע הלילה לבית קברות. ניקי סוחב אחריו את מייקי כביכול כדי לשוחח עם אימו הקבורה שם, אבל בעצם כדי לנסות להזכיר למייקי שהוא החבר הכי טוב שלו. פאלק וקסאווטס בעצמם היו חברים טובים ועברו יחד דרך ארוכה. בתחילת הדיאלוג המרגש של השניים על המוות, קסווטס צועק על פאלק "אתה תמות יום אחד!", פאלק מתרחק ממנו באי נחת והוא ממשיך לקרוא לעברו שלוש פעמים "אתה לא הולך למות יום אחד?!",  בכל פעם בטון אחר, הבעת פניו חסרת האונים של פאלק משדרת חוסר יכולת להתמודד עם השאלה של חברו.
 
הנה הסצנה (חשוכה גם במקור וכאן עוד יותר, אבל עדיין מדהימה):

 



נכתב ע"י לירון ס /// 2009 . 07 . 27

צריך רק לתת לטום קורטני להוציא כמה מילים מהפה, ומיד הקסם שבמוזרות שלו כובש את המסך.  אולי זה משהו באינטונציה, בהרמת הגבות התכופה. קשה למקד, אבל זה שם.

שלוש סיבות לאהוב את טום קורטני:

בדידותו של הרץ למרחקים ארוכים
סרט יפיפה על בן מעמד הפועלים שנכנס למוסד לעבריינים צעירים, שם מתגלה כישרון הריצה שלו. במהלך הריצוי והריצות נחשפים עוד ועוד פרטים על מהלך חייו עד לאותה נקודה.
ריצה היא גם בריחה וגם גורל ("Running's always been a big thing in our family"), והנער מנסה לברוח ממה שנראה כייעודו והיה גם גורלו של אביו לפניו. מרגש נורא.
(מזכיר לי את השיר You Are A Runner And I Am My Father's Son)

Billy Liar
נער בעל דמיון מפותח בורח מחיי העיירה האפרוריים לפנטזיות פרועות, אבל רק הולך ומסתבך בשקרים והמצאות. שתי הדובשניות הטיפשות שהוא מאורס להן במקביל בכלל רואות בו בחור ממוצע לחלוטין שסוף סוף מוכן לתת להן טבעת ותו לא. רק בחורה מגניבה כמו ג'ולי כריסטי מסוגלת להעריך את אופיו יוצא הדופן באמת, ולנסות לשכנע אותו לממש את הפנטזיות שלו בעולם האמיתי, זה שנמצא מחוץ לראשו.

המלביש
סרט מופתי שכולו הצצה אל מאחורי הקלעים של מערכת יחסים תלותית בין שחקן תאטרון מוערך ועוזרו. קורטני ואלברט פיני כל כך אדירים כל אחד בדרכו, שכמעט קשה להכיל את הנוכחות המשותפת שלהם.
בניגוד לשני הסרטים הראשונים, שנעשו בתחילת שנות השישים על ידי במאי הקולנוע הבריטי החדש, הסרט הזה הוא מ-83 ומוכיח שהקסם של קורטני לא תלוי בפוטוגניות שברוח נעורים פורצת דרך וצילום שחור לבן, אלא מובנה עמוק באישיותו.

קטע חמוד מבילי בדאי:

*ולקינוח – Yo La Tengo – Tom Courtenay



נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 09 . 12

אחרי שהזכרתי כאן את הבעלים נורא מתחשק ואף אולי מתבקש לשים איזה קטע עם ג'נה רולנדס. יש בה, ברולנדס, איזשהו שילוב בלתי אפשרי של תכונות שנותן לה איזה טוויסט - היא חיננית ואצילית תוך שהיא גם גסה ומגושמת. קיימים שורת תפקידי מופת שלה בסרטיו של בעלה ג'ון קסאווטס, אבל אם צריך לבחור עכשיו לשים קטע אחד (לא קל בכלל) זה יהיה מתוך הסרט אישה תחת ההשפעה, ולו בגלל שהיא בעצמה בחרה בו כתפקיד האהוב עליה בראיון מאוחר. ובאמת זה מסוג התפקידים הענקיים שצריך גם את ההזדמנות הנדירה לקבל אותם, מעבר ליכולת והכישרון, וקסאווטס העניק לה (ולעוד כמה חברים) כמה וכמה תפקידים ענקיים כאלה במהלך עשייתו הקולנועית.

 

ליידי אמיתית

ליידי אמיתית

במרכז 'אישה תחת ההשפעה' ישנה מייבל, אישה לא יציבה נפשית, אימא לשלושה ילדים קטנים (יצא פוסט אקטואלי). בעלה (פיטר פאלק), איש חרוץ ולא מתוחכם במיוחד, מנסה להשאיר אותה בגבולות הנורמאליות ולשמור על התנהלות שפויה במשפחה. לבסוף הוא נאלץ לאשפז אותה ונשאר לטפל בילדים בעצמו, עד לשובה הביתה. ללא מסקנות נחרצות ועם המון רגשות מנוגדים, נחשפים לדמותה הקיצונית של מייבל שעל מנת שתוכל להישאר עם משפחתה צריכה להיאבק בעצמה, וגם לדינמיקה משפחתית מסובכת וקשה במיוחד. עוד בתחום משפחתיות – אמה של רולנדס מגלמת את אימא של מייבל ואמו של קסאווטס מגלמת את החותנת שלה , סתם פרט מעניין שעשוי להעביר את הסגנון של הסרט ושל קסאווטס בכלל.

בקטע הבא עוד שחקנית אגדית מתהלכת לה ברחובות העיר המנצנצים בלילה, בין מכוניות, בברים, נטולת הגבר שלא הגיע, אבל בסגנון אחר לגמרי. לבסוף היא מתיישבת בבר ליד מישהו שמנסה להתיידד איתה, אבל מבחינתה הם כבר מכירים. הוא מזמין אותה למשקה, היא מתעקשת שהברמן ימשיך למזוג ועוצרת אותו כשהמשקה מגיע לקצה הכוס ושותה את כל הכוס בלגימות רצופות. "היית צמאה", הוא מעיר במבוכה. לפתע היא מתחילה לשיר לו בשקט:

I get no kick from champagne
Mere alcohol doesn't thrill me at all
So then tell me how can it be true
That I get a kick out of you

 

* וכאן יש עוד קטע מעולה מאותו סרט, שבו היא מחכה להסעת בית הספר של הילדים. היא נרגשת מהציפייה עד כדי כך שהיא שואלת ללא הרף את העוברים ושבים מה השעה, הם מתעלמים מהאישה האקצנטרית וזה ממש לא מוצא חן בעיניה.
ואז ב-1:48, כשהאוטובוס מגיע והיא חוטפת את הילדים בחיבוקים ורצה איתם הביתה, זה אחד הרגעים הכי יפים שיש בעיני של אימהות בקולנוע.



נכתב ע"י לירון ס /// 2008 . 06 . 30

אימא שלי פעם ניסתה להסביר מה היא אוהבת בחברתי ענבל, בסוף היא אמרה "עינבל היא… היא פשוט ממגנטת". אמרתי לה שאני לא חושבת שאי פעם שמעתי איפיון יותר מדויק וקולע שלה.
כשצפיתי בז'אן מורו ב"ז'יל וג'ים" ישר חשבתי על כך שהיא מזכירה לי מהבחינה הזו (ההיא) את ענבל. אני יודעת שמורו היא השחקנית האגדית מבין השתיים אבל את ענבל אני מכירה מכיתה ז' וזהו סדר הדברים. קודם כיתה ז', אחר כך קולנוע צרפתי.
מה שאני מנסה לומר בעצם (בצורה קצת מסורבלת) זה שז'אן מורו היא שחקנית ממגנטת בעיני.
"מושכת" "או כריזמתית" רק מגרדים את מה שקשה לי להסביר בנוגע אליה. יש לאישה הזאת אנרגיה מסוימת, טון הדיבור, המבט, איך שהיא מחזיקה את עצמה.. נו, למה להתפתל כשיש מילה אחת יציבה.

כשחיפשתי ייצוג הולם שלה ביוטיוב הכוונה היתה לשים משהו מ"ז'יל וג'ים", אבל אז נתקלתי בקטע יפיפה מתוך "מעלית לגרדום" שראיתי לפני שנתיים בערך.
זהו סרטו הראשון של לואי מאל וגם הסרט המשמעותי הראשון של מורו, עם פסקול שאילתר מיילס דייויס תוך כדי צפייה בסרט. הסרט עשוי בסגנון פילם נוארי ומתואר בו "רצח מושלם" של בעל על ידי אשתו ומאהבה, הכל מסתבך כשהמאהב נתקע במעלית הבנין כמה רגעים לאחר הרצח.
הקטע המצורף עושה לי חשק לראות שוב את הסרט, מורו מחפשת בדאגה את שותפה לפשע שלא חזר כפי שתוכנן.
היא ממלמלת לעצמה תוך הליכה ברחוב, חוצה כבישים באופן מהפנט.

ֿ



נכתב ע"י אדם ב. /// 2008 . 06 . 29

ב-1985 יצא הקליפ לשיר "Cloudbusting" של קייט בוש.

"Cloudbusting" בויים על ידי ג'וליאן דוייל – בחור שעבד בעברו עם טרי גיליאם, וזה אחד מהקליפים הבודדים שצילם (במעורבות זהירה של גיליאם). הוא מציג את קייט בוש כילד הדומה מעט להארפו מרקס, ואת דונלד סאת'רלאנד כאביו – וויליאם רייך.

הקליפ הזה מרגש בצורה יוצאת דופן בעיני, והוא דוגמא לסימביוזה מושלמת בין מוזיקה לסרט. חביב עלי במיוחד השוט עם הכובע ב-6:30.



נכתב ע"י אדם ב. /// 2008 . 06 . 21

בסרט "רציחות קטנות" משחקים שני השחקנים האהובים עלי – אליוט גולד, ולצידו, בתפקיד קצר וממזרי, דונלד סאת'רלאנד.

את הסרט ביים אלן ארקין (אשר גם משחק בתפקיד קטן), וגם הוא – שחקן אהוב עלי מאוד.

מוזר אם כך בעיני שלסרט בכללותו, דווקא איני רוחש חיבה מיוחדת. אולי מדובר בעניין של ערבוב שמחה בשמחה.

כך או כך, הסרט, סוג של קומדיה שחורה, מציג את אלפרד (גולד), טיפוס שקט ואפאתי שמצלם קקי, ואת פטסי (מרישיה רוד), אופטימיסטית כרונית ורועשת. הקשר בין שניהם (ובינם לבין משפחתה של פטסי) נרקם על רקע עיר מתפוררת – צלפים ברחובות, התנשפויות בקו הטלפון, והרבה טיפוסים מפוקפקים.

והנה מונולוג מבריק (שלו אני דווקא רוחש חיבה יוצאת דופן) של דונלד סאת'רלאנד, המשחק כומר המשיא את אלפרד ופטסי.